Steak med 3 tillbehör

En god steak är nog något av det bästa jag vet. I helgen hade vi besök av min bror med familj och då passade vi på att bjuda på en härlig aberdeen angus steak! Man får passa på då ens fru är vegetarian, jag brukar få njuta av en steak helt själv. A och O är så klart ett riktigt bra kött. Inga genvägar här. Jag brukar köpa på Sabis Fältöversten och de brukar ha en riktigt bra biff, både svensk hängmörad eller en importerad amerikansk. Jag tycker den är prisvärd jämfört med t ex Östermalmshallens utbud.  Denna gång fick det alltså bli en amerikanare.

Nästa steg är kryddningen. Det krävs rejält med flingsalt. Jag brukar låta steakarna ligga i salt (denna gång en rökt saltvariant) och peppar ca 1 timme innan så det hinner dra åt sig lite smak.  Och sen lägger jag på lite mer salt under stekningen.

Körde den nu i grillpanna. På grillen är det ofta svårt att bedömma grilltiden. Det är det även i grillpannan men där har man ändå en chans att lära sig då man kan ställa in värmen exakt varje gång. Jag kör maxvärme på spisen och låter den sen vila i folie några minuter.



Och så tillbehören så klart. Denna gång lade jag tiden på att göra egna soltorkade tomater samt en hemmagjord pesto. Och så körde vi på köpt chilibearnaise och fryst pommes frites.



Till detta serverades en fyllig shiraz från Australien. Jag har tidigare prisat Fine Wine Society och detta vin kom från deras systerklubbs sommarpaket, Australian Wine Club. Ett otroligt fylligt och smakrikt vin som matchar kraftigt kött och smakrika tillbehör. Ingen favorit men ändå ett bra vin som passade bra till den här maten.


Fireblock Old Vine Shiraz 2006

Pesto
Ca 30 g pinjenötter
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
Några matskedar olivolja
Flingsalt och peppar


Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Låt dem inte få för mycket färg för de får snabbt en frän bismak. Hacka basilikabladen och vitlöken grovt. Lägg i allt i en mortel och mortla ihop. Häll successivt på olivolja. Salta och peppra ytterligare efter smak.


Soltorkade tomater
Stora cocktailtomater eller små kvisttomater
Vitlök
Färsk basilika
Salt och peppar
Olivolja


Börja med att lägga ned tomaterna i kokande vatten. Låt dem koka några minuter (beroende på deras storlek) tills skalet börjar lossna. Skölj dem sedan i kallt vatten och pilla bort skalen. Skär de skalade tomaterna i halvor och ta ur kärnhuset. Blanda dem försiktigt  med lite olivolja i en bunke och lägg dem sedan på en plåt. Skiva vitlöken och skär basilikabladen i mindre bitar. Lägg sedan en tunna skiva vitlök och någon/några bitar basilika på varje tomathalva. Droppa över lite olivolja samt salta och peppra. Ställ mitt i ugnen på 100-125 grader. Mina större cocktailtomater tog ca 2 timmar. Det är egentligen mycket en smaksak hur länge man har dem inne i ugnen. Antingen äter man dem relativt omgående som de är (eller har dem på pizza), eller så kan man mixa dem till en röra, eller så lägger man dem i olivolja och ställer i kylen. Mästerkocken
Heston Blumenthal mixade dem och gjorde en smakrik tomatsås till sin "perfekta pizza". Ta gärna en titt på detta youtube-klipp hur Heston gör en perfekt pizzasås. Det är därifrån jag fick inspiration till ovan recept.

Kommentarer
Postat av: Veronica & Isak

Gud så gott det ser ut! Gillar din blogg skarpt!

2009-08-05 @ 14:14:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0