Höstens långkok: Kalops
Ja, då var mörkret och kylan här. Det känns som att övergången från sommar till höst gick ovanligt snabbt i år, men nu är det bara att anpassa sig. Jag har precis avslutat ett drygt 2 timmars kalopskokande. Tyvärr kan jag inte ge något utlåtande eftersom det är tänkt för morgondagens middag, men provsmakningen bådar gott. Måste bara köpa lite rödbetor!
Vad billigt det går att äta. En rejäl bit högrev för drygt 30 kr, morötter några kronor, en stor bit kålrot (1,40 kr!! 2 kr kilot), 2 palsternackor 6 kr, 2 gula lökar 5 kr. Och till det potatis för några kronor samt rödbetor. Totalt drygt 50 kr för säkerligen 5-6 portioner.
Det återstår och se vad lillkillen gillar detta. Men med ris till har det förutsättning att bli en hit. Med potatis lite mer osäkert. Han har svårt med potatis Sigge. Ingen variant funkar. Men vi får väl testa nån gång då och då och se...
Här är iaf så som jag gjorde detta:
Stek gul lök, en hel vitlöksklyfta och kött (t ex högrev) i en stekpanna. Tips: lägg inte i för mycket för då börjar det hela koka istället för att steka. Gör det hellre i 2-3 omgångar. Lägg över det i en gryta allteftersom det är färdigt. När allt kött är stekt så häll i ca 2 msk mjöl, rör om, och fyll på med någon dl vatten. Lägg i ett lagerblad, salta och peppra (lägg eventuellt i hela kryddpeppar). Och nu gäller det att ha tålamod. Låt det gärna koka minst 2 timmar. Lägg då i morötter och kålrot i mindre bitar och låt koka ytterligare en halvtimme.
Ingredienser:
Ca 600 g grytkött (t ex högrev)
2 morötter
En bit kålrot
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk mjöl
Kryddpeppar
Salt