Nyttig middag: Lax med bönsallad och gurksalsa

Det blev mycket matlagning idag. Medan kalopsen stod och kokade var det dags att göra middag. Lax med bönsallad och gurksallad. Känns väldigt näringsriktigt och korrekt! Jag tyckte det var lyckat, min fru halvlyckat och min son inte alls lyckat. Sigge käkade två tunnbrödsmackor... Och så åt han nog en eller två bönor och lite yogurtdressing.



Bönsallad:
1 burk saltå kvarn vita bönor
1 liten burk kidneybönor
Romansallad
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Persilja

Blanda ihop allt. Skölja bönorna väl i kallt vatten. Skiva salladen tunt. Använd färska kryddor. Jag hade bara persilja men skulle gärna blandat i lite andra kryddor också. Låt stå, gärna en timme innan servering.


Yogurtdressing:
Turkisk yogurt
1 msk flytande honung
Lite pressad citron
Salt och peppar

Gurksalsa:
1/3 tärnad gurka
2 cm röd chili
Olivolja
Lite pressad citron
Salt

Blanda ihop allt och låt stå i kylen någon timme innan severing.

Lax:
Lite olivolja i en ugnsform. Rivet citronskal, flingsalt och peppar på laxen. 175 grader, ca 15 minuter.


Snabblunch: Pasta con spinaci e parmigiano

ICA har kommit med en ny pastasort i deras "Selection"-sortiment. En något exklusivare och riktigt bra. Jag valde pennoni (typ penne) för denna enkla rätt. Såg också att de har kött, bl a black angus entrecote i sitt selection sortiment, kanske värt att testa...

Med några få goda ingredienser slängde jag ihop följande helglunch.


Gör så här:

Börja med att koka upp vatten och lägg i pastan. Den ska koka ca 16 minuter. När det är ca 6 minuter kvar på pastan: Hetta upp en stekpanna. Häll i lite olivolja. Lägg i en tunt skivad vitlöksklyfta (eller en halv räcker för en portion). Låt inte vitlöken ta färg för då är det bara att börja om. Smakar inte gott. När vitöken legat i någon minut så lägg i en näve färsk spenat. Smula i lite flingsalt och lite nymalen svartpeppar. Låt spenaten sjunka ihop något. Häll slutligen på lite matlagningsgrädde och koka upp. Eventuellt kan man nu riva i lite citronskal. Blanda ihop allt med pastan. Häll upp i en djup skål. Ringla på lite god olivolja. Toppa med färsk riven parmesan. Färdig att äta i knät framför tv:n.

Höstens långkok: Kalops

Ja, då var mörkret och kylan här. Det känns som att övergången från sommar till höst gick ovanligt snabbt i år, men nu är det bara att anpassa sig. Jag har precis avslutat ett drygt 2 timmars kalopskokande. Tyvärr kan jag inte ge något utlåtande eftersom det är tänkt för morgondagens middag, men provsmakningen bådar gott. Måste bara köpa lite rödbetor!

Vad billigt det går att äta. En rejäl bit högrev för drygt 30 kr, morötter några kronor, en stor bit kålrot (1,40 kr!! 2 kr kilot), 2 palsternackor 6 kr, 2 gula lökar 5 kr. Och till det potatis för några kronor samt rödbetor. Totalt drygt 50 kr för säkerligen 5-6 portioner.

Det återstår och se vad lillkillen gillar detta. Men med ris till har det förutsättning att bli en hit. Med potatis lite mer osäkert. Han har svårt med potatis Sigge. Ingen variant funkar. Men vi får väl testa nån gång då och då och se...

Här är iaf så som jag gjorde detta:

Stek gul lök, en hel vitlöksklyfta och kött (t ex högrev) i en stekpanna. Tips: lägg inte i för mycket för då börjar det hela koka istället för att steka. Gör det hellre i 2-3 omgångar. Lägg över det i en gryta allteftersom det är färdigt. När allt kött är stekt så häll i ca 2 msk mjöl, rör om, och fyll på med någon dl vatten. Lägg i ett lagerblad, salta och peppra (lägg eventuellt i hela kryddpeppar). Och nu gäller det att ha tålamod. Låt det gärna koka minst 2 timmar. Lägg då i morötter och kålrot i mindre bitar och låt koka ytterligare en halvtimme.

Ingredienser:
Ca 600 g grytkött (t ex högrev)
2 morötter
En bit kålrot
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk mjöl
Kryddpeppar
Salt

 

 

 


RSS 2.0