Veckans vintips v.35: Bin 555 Shiraz
Läste att detta vin vunnit mer än 85 medaljer på olika vinutställningar under de senaste 10 åren. Väl värt ett test!


Veckans vintips v.33: Fonterutoli
Vad ska vi börja med då? Ett italienskt rött. Fonterutoli. Drack det i Florens för många år sen, och sen upptäckte jag att de har en något senare årgång på systemet (tror det är 2006 eller 2007). Pris 159 kr. Passar bra till exempelvis risotto med sparris och parmaskinka. Funkar också till andra klassika italienska rätter, t ex antipasti.


Mini Caesarsallad
Caesarsallad är en av mina favoriter. Äter ofta det ute på restaurang och även om det är enkelt är det många som misslyckas. Hur svårt kan det vara? Ultimat tycker jag det blir med rätt stora brödbitar, stekta i smör och bra smak av vitlök, kyckling i större lite tunnare skivor, romansallad (så klart) och så en god dressing, samt toppad med tunna skivor bra parmesan. Många försöker ju göra det matigare genom att tillsätta t ex tomater. Men hela grejen med caesarsallad är ju att den har få men goda ingredienser. Det värsta som finns är när restaurangen inte ens gjort egna krutonger utan kör med små torra fyrkanter som när man sätter gaffeln i dem sticker iväg...
Men, man kan ju göra undantag :-) När S* skulle få caesarsallad så blev det både pasta och tomater i. I detta fall kände jag att en lite matigare variant passade bättre. Dessutom använde jag en köpesdressing, det blev Ken's. Amerikaner kan ju det här med dressingar och bbq-såser.
Caesarsallad mini
Ingredienser:
Bacon
Kyckling
Pasta
Gurka
Tomat
Romansallad
Rostbröd (kör i brödrosten och skär sen i lagom bitar)
Caesardressing
Steak med 3 tillbehör
Nästa steg är kryddningen. Det krävs rejält med flingsalt. Jag brukar låta steakarna ligga i salt (denna gång en rökt saltvariant) och peppar ca 1 timme innan så det hinner dra åt sig lite smak. Och sen lägger jag på lite mer salt under stekningen.
Körde den nu i grillpanna. På grillen är det ofta svårt att bedömma grilltiden. Det är det även i grillpannan men där har man ändå en chans att lära sig då man kan ställa in värmen exakt varje gång. Jag kör maxvärme på spisen och låter den sen vila i folie några minuter.

Och så tillbehören så klart. Denna gång lade jag tiden på att göra egna soltorkade tomater samt en hemmagjord pesto. Och så körde vi på köpt chilibearnaise och fryst pommes frites.


Till detta serverades en fyllig shiraz från Australien. Jag har tidigare prisat Fine Wine Society och detta vin kom från deras systerklubbs sommarpaket, Australian Wine Club. Ett otroligt fylligt och smakrikt vin som matchar kraftigt kött och smakrika tillbehör. Ingen favorit men ändå ett bra vin som passade bra till den här maten.

Pesto
Ca 30 g pinjenötter
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
Några matskedar olivolja
Flingsalt och peppar
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Låt dem inte få för mycket färg för de får snabbt en frän bismak. Hacka basilikabladen och vitlöken grovt. Lägg i allt i en mortel och mortla ihop. Häll successivt på olivolja. Salta och peppra ytterligare efter smak.
Soltorkade tomater
Stora cocktailtomater eller små kvisttomater
Vitlök
Färsk basilika
Salt och peppar
Olivolja
Börja med att lägga ned tomaterna i kokande vatten. Låt dem koka några minuter (beroende på deras storlek) tills skalet börjar lossna. Skölj dem sedan i kallt vatten och pilla bort skalen. Skär de skalade tomaterna i halvor och ta ur kärnhuset. Blanda dem försiktigt med lite olivolja i en bunke och lägg dem sedan på en plåt. Skiva vitlöken och skär basilikabladen i mindre bitar. Lägg sedan en tunna skiva vitlök och någon/några bitar basilika på varje tomathalva. Droppa över lite olivolja samt salta och peppra. Ställ mitt i ugnen på 100-125 grader. Mina större cocktailtomater tog ca 2 timmar. Det är egentligen mycket en smaksak hur länge man har dem inne i ugnen. Antingen äter man dem relativt omgående som de är (eller har dem på pizza), eller så kan man mixa dem till en röra, eller så lägger man dem i olivolja och ställer i kylen. Mästerkocken Heston Blumenthal mixade dem och gjorde en smakrik tomatsås till sin "perfekta pizza". Ta gärna en titt på detta youtube-klipp hur Heston gör en perfekt pizzasås. Det är därifrån jag fick inspiration till ovan recept.
Hemmagjord pasta

Hemmagjord pasta med spenat, tomat och grädde.
Recept
(jag har inte full koll på måtten för pastan men det står på durumvetepaketet. jag gjorde på känsla. på paketet står också att man ska ha hälften vanligt vetemjöl, vet inte om det blir bättre. har också sett recept där det är mer äggula i och vissa har även olivolja i pastan. testa på!)
Pasta
1 ägg
ca 1-2 dl durumvete
lite salt
Gör så här:
Knåda, knåda, knåda. Det behövs verkligen mer vetemjöl än vad man kan tro. Koktiden beror på vilken form på pastan du väljer. Mina plattor behövde hela 6 minuter.
Pastasås
Spenat
Lök
Cocktailtomater
Salt och peppar
Gör så här:
Häll i lite olivolja i en stekpanna. Hacka löken och lägg i. Lägg också i frusen spenat. Låt brynas på svag värme. Löken ska inte ta färg. Salta och peppra. Lägg i delade tomater och låt stekas lite. Häll på grädden och låt puttra nån minut. Sammanlagt tar detta inte mer än 4-5 minuter. Blanda ihop pastan och såsen. Servera!
Vad gör S* hela dagarna?

Nu är min pappaledighet på fulltid över. Från och med i måndags är jag tillbaka på jobbet halvtid och hemma med S* halvtid. Det känns lite tråkigt att inte vara med S* hela dagarna; det har verkligen varit en tid att minnas. Kort men intensivt kan det sammanfattas. Jobbigt, stressigt, minimalt med egen tid, i vissa fall svårt att hitta på idéer att roa S* hela dagarna. Men samtidigt har det varit otroligt givande. Både för honom och för mig personligen. Vi har verkligen skapat en bra relation under denna tid som jag hoppas vi kommer kunna bibehålla och utveckla över tiden. Det blir ju dessutom förmodligen en till hemmaperiod under 2011 :-)
En kort sammanfattning av S* utveckling under perioden maj-augusti (13-16 månader). Det märks att hans hjärna utvecklas och han är verkligen med på noterna numera. Han går exempelvis ut med soporna (även om jag får lyfta upp honom för att han ska nå :-)). Det blir skillnad då vi kan kommunicera. Han kan nicka då jag frågar om han vill gå och lägga sig. Han kan skaka på huvudet om jag frågar om han vill byta blöja; oftast då med ett litet leende och så springer han och gömmer sig.
På matfronten har vi i stort sett lämnat barnmatsburkarna. Det blir vissa undantag då vi är utanför hemmet. Han äter själv, dock med händerna. Lite svårt att få honom att äta med sked/gaffel då det går mkt enklare för honom med händerna. Väldigt kletigt blir det ju, men det är det värt. Så småningom kommer han nog själv inse att det faktiskt är smidigare att använda bestick. Han äter också det mesta även om det kärvar ibland. Det går inte att komma ifrån att S* fortfarande kan vara rätt bestämd i sin åsikt. Är det nåt som går fel vid matstunden så vill han absolut inte äta, inte ens smaka. Och det är ju synd... Men oftast går det bäst då man inte sätter press på honom. Han får helt en tallrik framför sig och sen sätter jag mig mittemot och börjar äta min mat. Och bäst går det då det bara är han och jag. Nu under semestern har det varit lite svårt att fokusera för honom då det sitter både vuxna och barn runt omkring honom som själ hans uppmärksamhet. Det senare problemet borde dock lösa sig under den kommande dagisperioden. Mindre än två veckor kvar nu innan dagisstart. Spännande!
Hans sömn har nu verkligen börjat bli bra. Han sover i stort sett varje natt mellan kl. 19.30-06.00. Ibland kan han vakna vid femtiden och sen somna om i vår säng till kl. 6-7-tiden. Verkligen ett stort framsteg jämfört med för ett halvår sen då han vaknade 5-10 ggr per natt och skulle upp vid 5-tiden.
