Genombrottet
Tre veckor med mindre burkmat och nya initiativ i köket börjar verkligen ge resultat! Sigge äter med större glädje än nånsin och framförallt så börjar han i allt större utsträckning äta det mesta som mamma o pappa äter. Det senare underlättar så klart för pappakocken då han kan sluta skilja på barnmat och vuxenmat. Nu kan vi för det mesta göra det pappa och mamma gillar, och Sigge får äta det också. Senaste dagarna har han bland annat visat tycke för:
- oliver
- scampi (med pasta, vitlök, paprika, vitt vin och grädde)
- pesto
- gazpacho
- parmesan- och äggpanerad aubergine
Kanske inte riktigt den vanliga "korv o pastaälgar-dieten" :-) Bara hoppas att det håller i sig, men vi är helt klart inne på rätt spår. Det är verkligen skönt att Sigge nu verkligen smakar på allt, oavsett vad man ger honom. Förut kom det oftast ut igen om det var en ovan smak.

Matglad. Burkmaten i förgrunden fick stå åt sidan.
Måste så klart ha med ett recept även i detta inlägg, och det får bli en av många favoriter från Paolo Robertos program och som Sigge smaskar i sig på bilden ovan: Aubergine med ägg/parmesanpanering. Kan också tipsa om hans första kokbok, Mina fastrars mat, som jag tycker bjuder på simpla (ibland löljigt simpla) recept men ändå riktigt goda. Hans senaste, Mina gäster mat, innehåller bara grillrecept och det finns enligt mig bättre källor för det.
Melenzane alla parmegiana
Antal portioner: 4
Ingredienser:
2 st medelstora auberginer3 st ägg
2 dl parmesanost, riven
0.25 tsk salt
1 krm svartpeppar
1.5 dl mjöl
4 msk olivolja
3 msk parmesanost att strö över vid uppläggning
Gör så här
1. Skala auberginer och skär dem i ½ cm tjocka skivor på längden.
2. Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca 30 minuter, så att den bittra saften rinner ut.
3. Torka av auberginskivorna lite lätt med hushållspapper.
4. Vispa upp ägg i en skål och tillsätt parmesanost, salt och peppar. Rör om till en lite trögflytande blandning.
5. Häll upp mjölet på en tallrik.
6. Värm upp olivolja i en stekpanna.
7. Doppa auberginskivor först i mjöl och sedan i ägg- och parmesansmeten.
8. Ta upp varje skiva med en gaffel och lägg ner dem i den uppvärmda stekpannan. Stek tills skivorna är mjuka, till att börja med på medelhög värme och när ägg- och parmesanblandningen stelnat något, på låg värme.
9. Lägg upp skivorna i lager på ett serveringsfat, strö över lite riven parmesanost mellan varven.
Pasta Pesto med kyckling
Vår Sigge älskar pasta. Har det kanske nåt att göra med att Sigges mamma också älskar pasta? Läste nånstans att barnet redan tidigt lär sig olika smaker via bröstmjölken beroende på vad mamman äter. Kanske också mammans kost påverkar fostret och vad barnet sedan gillar redan i magen??? Iaf så verkar det som att Sigge gillar mammas typ av mat. Idag har han med stor aptit smaskat i sig stuvade makaroner med iblandad majs och broccoli tillsammans med en morotsbiff.
En annan favorit som både Sigge och pappan gillade skarpt förra veckan var Pasta Pesto med kyckling och bacon. Och ja, även pasta pesto är en av mammas favoriter, även om det då är utan kyckling och bacon. Recept följer. Sigge ger det två tummar upp!! Självklart gör man lite extra så det räcker till ytterligare en måltid både till pappan och till Sigge.
Ingredienser:
2 kycklingfiléer
2 msk pesto (grön)
1 paket bacon
1 Broccoli
2 dl Grädde
Ost
Ca 200 g pasta
Gör så här:
Sätt på pastavatten. Bryn kycklingen i stekpanna ca 5 minuter. Ställ sedan in i ugnen på 150 grader i 15 minuter. Medan kycklingen är i ugnen, koka pasta. Skär bacon i små bitar och stek. Lägg i broccoli i kokande vatten med lite salt. Dra av kastrullen från plattan och låt stå i 5 minuter. Skölj i kallt vatten när klart. Skär kyckling i små bitar. Häll lite olja i en form och lägg ner kyckling, broccoli, pasta och bacon mixat. Blanda grädde, pesto och ost med lite salt och peppar. Häll över blandningen. In i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
Vinklubbar och Ancora Pinot Grigio Rosé 2007
Äntligen lite vintips! Mellan besök på öppna förskolan, Mini-SATS och lekparken samt matlagning har pappakocken även hunnit med att dricka lite goda viner. Jag kan hett tipsa om fine wine society och om systerklubben australian wine club där man får vintips, och har möjlighet att köpa otroligt bra viner. På systemet tycker jag ofta att man chansar. Det är inte ofta man köper ett vin för första gången där som är en riktigt höjdare. Den info man får räcker helt enkelt inte riktigt till. På dessa vinklubbar är alla viner noga utvalda och enligt min erfarenhet hittills har de bra smak. För mig fungerar dessa sajter som ett första filter i urvalsprocessen och där man garanterat får hyfsade viner.
Jag återkommer med mer recensioner av viner men jag börjar med en rosé som ingår i sommarlådan hos Australian Wine Club.

Så här skriver man på hemsidan: Vanligtvis är vi vana med att Pinot Grigio är ett vitt vin, men naturligt är det en mörk druvsort. Här har man låtit vinet macerera (ligga med skalkontakt) i tolv timmar efter att druvorna krossats vilket har gett en härlig roséfärg. Ett av sommarens bästa roséviner som passar lika bra på en filt tillsammans med grillad kyckling som till en smakrik laxsallad på uteplatsen.
French toast
Ett undantag då han faktiskt åt riktigt bra av det hemlagade till lunch var då jag fixade en rätt som inte är så näringsriktig och som går emot mina principer lite. Korv. Jag är ingen korvälskare men de flesta barn verkar ju gilla korv. Sigge är inget undantag. Det är ju tyvärr en massa konstiga tillsatser i korv som inte känns bra. Jag hittade dock en korv med lite högre kötthalt än normalt, men det är ändå bara 57% kött. Vad är resten...? Till korven serverade jag french toast med äppelmos. Egentligen kanske inte den bästa kombon, men endast french toast kändes inte fullständigt till lunch. Detta kommer nog inte vara en så ofta förekommande rätt hemma hos oss, men vid speciella tillfällen absolut!

French toast

Toast med lättsockrad äppelmos, och korv

Ingredienser (2 portioner):
Två skivor vitt bröd
1 ägg
1 dl mjölk
1 msk kanel
2 msk lättsockrat äppelmos
2 korvar (57% kötthalt)
Gör så här:
Blanda ägg och mjölk på en tallrik. Lägg i brödet och låt det suga in äggblandningen. Vänd på brödet. På med kanel. Hetta upp en stekpanna med smör. I med brödet med kanelsidan nedåt. På med kanel på uppsidan. Stek ca 2-3 minuter på varje sida. Stek samtidigt korven på svag värme. Servera med äppelmos.
Minibiffar med potatismos
Så, nu till ett recept jag gjorde i helgen. Minibiffar med potatismos. Som ni ser på bilderna på S så gav han detta två tummar upp!


Ingredienser:
200 g nötfärs
1/2 gul lök
1/2 vitlöksklyfta
1 tsk grovmalen senap
1 msk ströbröd
1 ägg
Persilja
Potatis
1 dl mjölk
Smör
Gör så här:
Bryn den hackade löken och vitlöken i lite olja utan att det får färg. Låt svalna. Blanda resten av ingredienserna i en bunke. Lägg i den svalnade lökmixen. Blanda samman allt och forma köttbullar som sedan trycks till för att få formen av en biff snarare än en bulle. Bryn lätt i lite smör.
Potatismosen. Tärna potatis i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten. När potatisen är klar, häll av vattnet, mosa den tillsammans med någon matsked smör och mjölken.
Goda grytan
Vi har testat några nya maträtter senaste dagarna. Vissa med mer succé än andra. Vi testade blodpudding i helgen. Ingen höjdare. Det blev två tummar ner av S. Idag har S ätit en gryta som jag gjorde igår och som nu finns i kylen för de kommande dagarna. Det är lite "burk" över detta recept så kan nog funka för barn som fortfarande föredrar burkmaten. Även jag åt det med en macka till och det funkar helt klart till vuxna också. S betyg till goda grytan? En tumme upp. Han åt det mesta men inte med jättestor entusiasm. Kan dock bero på att luncherna ofta är precis innan han ska sova och ibland är han för trött för att fokusera på maten. Kanske jag ska börja med hemlagad mat till middag istället.

Goda grytan
Ingredienser:
200 g köttfärs
500 g passerade tomater
4 små potatisar
1 vitlöksklyfta
1/4 zucchini
1/2 gul paprika
1 lagerblad
1 msk basilika
1/2 dl grädde
Olja
Gör så här:
Tärna potatisen och koka färdigt i lite lättsaltat vatten. Bryn samtidigt köttfärsen i en stekpanna med lite olja. I en annan stekpanna lägg i en hel vitlöksklyfta tillsammans med tärnad paprika och tärnad zucchini. Bryn på svag värme utan att det tar färg i några minuter. När köttfärsen är genomstekt lägg samman den med paprika, vitlök och zucchini samt häll i passerade tomater. Lägg i ett lagerblad, basilikan, lite salt och peppar. Låt puttra ca 30 minuter, gärna med lock. Om ni inte har lock häll i några matskedar vatten. Ju längre det kokar desto mer tomatsmak kommer fram. Häll därefter i grädden och rör om. Lägg också i den färdigkokta potatisen. Låt puttra ytterligare några minuter.
Mini SATS och snabblunch
Idag har vi varit på mini-SATS. Jag hann knappt sätta ner S* förrän han stack iväg. Tydligt att han gillar att komma till ställen med andra barn och nya leksaker. Jag hann träna ca 20 minuter, sen gjorde jag misstaget att kika in genom fönstret från gymmet för att se hur det gick för S*. Självklart var han just då precis på väg mot mitt håll och såg mig och ville till mig. Vad ska man göra. Jag vinkade och försökte få honom att fortsätta leka, sen gick jag och fortsatte träna och hoppades att han skulle kunna fortsätta leka. Nej, nej, nej. Det gick bara någon minut förrän jag blev inropad... Så var det med den träningen.
S* fick lunch på SATS. En barnmatsburk idag. När vi satte oss i bilen tog det nog en minut, sen sov lillkillen.
Lunch till pappan då? Det är riktigt bra att ha lite sparat i kylen. Nu gjorde jag tortellini och utgick från bechamelsåsen för att fixa lite pastasås med senap. Se recept nedan. Häromdagen gjorde jag en liknande grej med tomat, även det recept nedan.
Pastasås med gräddig senapssås
Två rågade matskedar bechamelsås
En matsked grovkornig senap
En tesked med citronsaft
Några nypor riven parmesanost
Persilja, salt och peppar
Servera med lite extra parmesan och persilja på toppen.
Pastasås med gräddig tomatsås
En klyfta vitlök, hackad. Stek i lite olja utan att den får färg.
En tomat, hackad. Lägg i tillsammans med vitlöken efter några minuter.
Hackad basilika. Lägg i med tomaterna.
Låt det hela nu puttra några minuter.
En rågad matsked bechamelsås. Rör om och låt puttra någon minut.
Servera med parmesan och några blad basilika på toppen.
Basprodukter är grejen
En sak som har underlättat matlagningen till S* dessa första två veckor som pappaledig är några enkla basprodukter att ha i kylen. Att börja koka pasta till en hungrig och grinig ettåring är av egen erfarenhet inte att rekommendera. Då är man snabbt tillbaka till barnmatsburkarna...
De smarriga pastahjulen (hos Ica kallad "Route") är nog S* absoluta favorit. Han verkar kunna äta huur mycket som helst av dessa, så det gav upphov till basprodukt 1.
Basprodukt 1: Kokta pastahjul
Koka pastahjul för ett kompani och lägg i en big pack-låda (typ) i kylen. Snabbt att värma i mikron och kombinera med vad som helst.
Basprodukt 2: Kokta grönsaker
Jag tog morötter, färskpotatis och färsk broccoli och gjorde så här:
Tärna morötterna och potatisen i pyttipanna-storlek. Broccolin i små bitar.
Morötterna tar längst tid så koka dem några minuter längre än färskpotatisen.
Salt ska man ju vara lite försiktig med till småbarn så jag har i lite mindre salt i kokvattnet än jag normalt har. Broccolin behöver bara några minuter i slutet av koktiden.
När det är färdigkokt, häll av vattnet och lägg i en smörklick. Färdigt för kylen.
Basprodukt 3: Bechamelsås
Ta 1-2 dl mjölk i en kastrull. Vispa ner ca 1-2 msk vetemjöl. Låt koka upp och tjockna. Häll i ytterligare ca 1 dl mjölk till lagom konsistens. Koka bort mjölsmaken i 3-4 minuter. Lägg i en klick smör. Salta och peppra i den utsträckning som ditt barn tål. Färdigt för kylen. Om man vill kan man ju blanda i ytterligare saker, t ex ost eller kryddor (persilja, färsk oregano...) för att spajsa upp det hela. Men det kan man lika gärna göra vid uppvärmningstillfället.
Slutligen ett tips där alla tre basprodukter ingår. En laxfilé som jag stekte lätt i stekpannan och lät gå färdigt i ugnen på 150 grader. Jag åt det mesta av laxen tillsammans med grönsaksblandningen, men för S* skull delade jag en bit av laxen i mindre bitar och blandade ner det i lite bechamelsås och serverade med pastajulen och grönsakerna.


Redo att hugga in! Jag matade laxröran med sked, S* åt pastan och grönsakerna med händerna. Mest pastan :-)
Välkommen till en pappa i köket!
Jag och S* har några gemensamma mål (jag har berättat för S* och det såg ut som han höll med sin pappa). Nr 1 är att det ska vara roligt att sitta vid matbordet och äta. Samtidigt ska vi inte leka utan äta mat när vi sitter där. För att detta ska lyckas krävs det så klart att pappakocken kan fixa smarrigt käk! Det ska samtidigt vara näringsriktig mat. Delmål på vägen är att utöka S* smakpalett så att det inte bara blir korv och köttbullar, samt att han även ska lära sig att äta själv inför dagisstart till hösten.
Bloggen kommer blanda recept med diverse upplevelser som hemmapappa. Välkommen att följa S* utveckling vid och vid sidan av matbordet!
